Nyitnikék csoport boldogságórái

2021/2022. tanév

1. óra

A csoportommal, a második tanévet kezdtük el együtt. A Boldogságóra programban tavaly óta veszünk részt, akkor minicsoportosként most, mint kiscsoportosok.
A foglalkozás kezdetén az add körbe a levelet játékot játszottuk, majd elmeséltem nekik a Maci bajban van című bábjátékot. A mese után a bábokat körebe adtuk, a gyerekek nagy szeretettel fogadták őket, próbálták segítséggel elmondani a hallott történetet. Kérdésekkel segítettem őket a mese mondanivalójának felidézésében.
Kértem őket, hogy gondoljanak olyan dolgokra, amiért hálásak, ez több gyermeknek nehézséget okozott. Ezért, a nap folyamán mindig megköszöntem nekik, és hangsúlyoztam hálámat feléjük, ha valami olyat tettek, aminek én nagyon örültem pld: szófogadás, kedvesség, rendrakás, segítségnyújtás. Így ők is könnyebben megértették a fogalmat.
Ezután meghallgattuk a hónap dalát, melyre kézen fogva sétáltunk, mozogtunk. Végezetül, minden gyermek kiszínezte a saját hála virágját, melyeket szív alakban helyeztünk el a csoportszobában, kifejezve hálánkat azért, hogy egy csoportba járunk és jól érezzük magunkat együtt.

2. óra

A hónap témája Az optimizmus gyakorlása volt. A téma feldolgozását a pozitív szemléletmód megalapozásával kezdtük. A beszélgetéseink során megállapítottuk, hogy akkor érezzük magunkat jobban, ha a szépet és a jót keressük mindenben. Mindenki kidíszítette a saját optimista esernyőjét, mely megvédi a szomorú gondolatoktól. Ezután eljátszottuk a Trópusi eső játékot, melyet nagyon élveztek a gyerekek. Különböző kézmozdulatokkal utánoztuk az eső hangját, majd minden gyermek célba dobott az esernyőbe. A pozitív dolgok megerősítésére elmeséltem Szutyejev: A gomba alatt című meséjét. A mese cselekményének megbeszélése közben kiemeltük a kis állatok pozitív hozzáállását. Mindenki elfért a gomba alatt, mert az esőtől megnőtt a gomba.
A tevékenység végén meghallgattuk a hónap dalát, melyre vidáman táncoltunk.