Mocorogjunk…

Mocorogjunk, immáron 3. éve …

Szűcs Sándor a Mindszenti Mocorgó UFC elnökének (továbbá a Bozsik Intézményi Program mindszenti körzetvezetőjének) 2016 – os nevelési évben való megkeresésére igent mondva, Óvodánk is aktív Bozsikos Intézmény. Az idei nevelési évünkben újabb nagycsoport ismerkedhetett meg egy új szemléletű, mozgásos tevékenységgel a Bozsik Intézményi Program keretében.

A Program elsődleges célja, a magyar labdarúgás utánpótlásbázis szélesítése, a gyermeklabdarúgás népszerűsítése, a tehetséges gyermekek felfedezése, figyelemmel kísérése, kiválasztása, valamint a Fair Play (korrekt, becsületes játék) szellemiség és magatartásforma népszerűsítése. Mindezen értékek mellett, elengedhetetlen a gyermekközösségek kohéziójának erősítése az együvé tartozás életérzésének átélése, az egészséges életvitel megalapozása és a mozgás megszerettetése.

Óvodánkban idén két csapattal kezdtük meg a játékba ágyazott „edzéseket”, így közel 21 gyermek mozog aktívan heti két alkalommal az Ovi-foci keretein belül Kispálné Gémes Csilla és Szécsényiné Ádok Szilvia óvó nénik vezetésével. Rendkívül sok segítséget nyújt a 2016. július 1.-én ünnepélyesen átadott négy évszakos, Ovi-foci pályánk, melyhez igen széles eszköztárat is kapott óvodánk. Mindezek bővítésére a Bozsik Program is újabbnál újabb eszközök elérhetőségét biztosítja, beleértve a bólyák, összecsukható focikapuk, koordinációs létrák- rudak, labdák, sportfelszerelések és az edzéseket megkönnyítő eszközöket.

Az „edzések”-en túl intézményi fesztiválokon is részt vehetnek a Grastroots képzést elvégző csapatvezető kollegák csapataikkal, amit a 2019-es év végig már két alkalommal szerveződött meg.

A gyerekek, mivel még csak nemrég ismerkedtek a labdajátékok világával, a labdarúgással, a focilabdával, így egyszerű feladatokat találtak ki a szervezők, amiket a heti gyakorlással igyekeztünk biztos alapokra helyezni. Ilyen például a labdavezetés, fogócska, bólya gyűjtés labdával, passzolás. Minden mozgás után egészséges csemegét is kaptak, kapnak a gyermekek, így méltó jutalmukat még büszkébben ropogtatják a friss gyümölcsök elfogyasztása során.

A tervezett alkalmak közül minden évben, így most is egy alkalmat szeretnénk biztosítani a szülők irányába Bozsik Intézményi Program keretében is, mely során megmutathatják a gyermekek mit is tanultak, milyen élménnyel gazdagodhatnak a programok során.

Mivel az önfeledt játék, mozgás lételeme a gyermeknek, így talán nincs is annál nagyobb érték egy szülőnek, pedagógusnak, ha látja a gyermeke – gyermekek arcán a mozgás nyújtotta örömöt, a sikerélmény átélését, az akarat, kitartás és az egyéni képességek fejlődését. 

Intézményi közösségünk mindezekért Tevékenységközpontú Óvodai Programjában is nagy hangsúlyt helyez a gyermeki személyiség minél sokszínű fejleszthetőségi lehetőségek megteremtésére, annak rugalmas, életkori sajátosságokat figyelembe vevő alkalmazására.

A mindennapi mozgás mellett, így minél gyakrabban igyekszünk óvodásainkat minden innovatív lehetőséggel fejleszteni. Ahhoz, hogy mindezen tevékenységeket szakmaisággal tudjuk átadni, óvodánkban egyre szélesebb körben végezzük el a Grassroots képzést, továbbá az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány keretein belül minden pedagógusunk az Ovi-Kézi képzést már sikeresen elsajátíthatta.

Reméljük, hogy nemcsak a pedagógusok körében kelt érdeklődést, hanem egyre több gyermek is részesévé válik az aktív mozgásnak.

További sok sikert kívánva, szurkoljunk együtt a Bozsikos csapatoknak, hogy minden alkalommal élménygazdagon térhessenek haza a BOZSIK Fesztiválokról! 

Bujdosóné Csuka-Kis Bernadett

óvodapedagógus, grasroots szervező 

2019. október 28.


Mocorogjunk…

Szűcs Sándor a Mindszenti Mocorgó UFC elnökének (továbbá a Bozsik Intézményi Program mindszenti körzetvezetőjének) megkeresésére idei nevelési évünkben megismerkedhettünk egy új szemléletű tevékenységgel a Bozsik Intézményi Programmal.

A Program elsődleges célja, a magyar labdarúgás utánpótlásbázis szélesítése, a gyermeklabdarúgás népszerűsítése, a tehetséges gyermekek felfedezése, figyelemmel kísérése, kiválasztása, valamint a Fair Play (korrekt, becsületes játék) szellemiség és magatartásforma népszerűsítése. Mindezen értékek mellett, elengedhetetlen a gyermekközösségek kohéziójának erősítése az együvé tartozás életérzésének átélése, az egészséges életvitel megalapozása és a mozgás megszerettetése.

Óvodánkban két csapattal kezdtük meg a játékba ágyazott „edzéseket”, így közel 21 gyermek mozog aktívan heti két alkalommal az Ovi-foci keretein belül. Rendkívül sok segítséget nyújt a 2016. július 1.-én ünnepélyesen átadott négy évszakos, Ovi-foci pályánk, melyhez igen széles eszköztárat is kapott óvodánk. Mindezek bővítésére a Bozsik Program is újabbnál újabb eszközök elérhetőségét biztosítja, beleértve a bólyák, összecsukható focikapuk, koordinációs létrák- rudak, labdák, sportfelszerelések és az edzéseket megkönnyítő eszközöket.

Az „edzések”-en túl intézményi programokon is részt vettünk a „Ficánka-, és Szepi csapatunkkal”, amit a 2016-os év végig két alkalommal szervezett meg a mindszenti Mocorgó UFC Sportcsarnokukban. A gyerekek mivel még csak nemrég ismerkedtek a labdajátékok világával, a labdarúgással, a focilabdával, így egyszerű feladatokat találtak ki a szervezők, amiket a heti gyakorlással igyekeztünk biztos alapokra helyezni. Ilyen például a labdavezetés, fogócska, bólya gyűjtés. Minden mozgás után egészséges csemegét is kaptak, kapnak a gyermekek, így méltó jutalmukat még büszkébben ropogtatják a friss gyümölcsök elfogyasztása során.

A tervezett harmadik alkalmat 2017 áprilisában Óvodánk keretein belül szeretnénk megrendezni, aminek alkalmával intézményünk minden gyermeke átélheti a Boszik Intézményi Program legfőbb értékeit, célkitűzését.

Az önfeledt játék, mozgás lételeme a gyermeknek, így talán nincs is annál nagyobb érték egy szülőnek, pedagógusnak, ha látja a gyermeke – gyermekek arcán a mozgás nyújtotta örömöt, a sikerélmény átélését, az akarat, kitartás és az egyéni képességek fejlődését. Intézményi közösségünk mindezekért Tevékenységközpontú Óvodai Programjában is nagy hangsúlyt helyez a gyermeki személyiség minél sokszínű fejleszthetőségi lehetőségek megteremtésére, annak rugalmas, életkori sajátosságokat figyelembe vevő alkalmazására.

A mindennapi mozgás mellett, így minél gyakrabban igyekszünk óvodásainkat minden innovatív lehetőséggel fejleszteni. Ahhoz, hogy mindezen tevékenységeket szakmaisággal tudjuk átadni, óvodánkból ketten Ruzsán elvégezték a Grassroots képzést Ágostonné Szécsényi Erika és Csuka-Kis Bernadett személyében, továbbá az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány keretein belül minden pedagógusunk az Ovi-Kézi képzést. Így reméljük, hogy nemcsak a pedagógusok körében kelt érdeklődést, hanem egyre több gyermek is részesévé válik az aktív mozgásnak.

Csuka-Kis Bernadett
óvodapedagógus

http://promenad.hu/cikk/jatekos-ismerkedes-a-focival-171296