Mazsola csoport boldogságórái

2021/2022. tanév

1. óra

Az idén már nagycsoportosok lettünk, jó volt újra találkozni- ezért is hálásak vagyunk. Ebben az évben egy mozgásában erősen akadályozott kisgyermekkel bővült a létszámunk. Az ő befogadásában, a „mássághoz” való alkalmazkodásban biztosan nagy segítséget nyújt a Boldogságóra program.
A hála gyakorlása téma több esetben is előkerült a hónap során. Többször is elénekeltük a „Szép nap, ölelj most át engem” című dalt, változatos koreográfiával. Sok esetben beszélgettünk az érzelmekről, és érzelmi intelligenciát fejlesztő játékokat játszottunk. (Kinyíló virág, Léggömb, Bizalomjáték, Szoborjáték). Bezzeg Andrea: A Hálafa története című meséjét is meghallgathatták a gyerekek. Nagyon tetszett nekik a mese. Hosszan beszélgettünk utána a mesében megjelenő, valamint saját érzelmeikről is. A resztoratív –kör segítségével fejlődött beszédkészségük, valamint szociális készségeik is.(alkalmazkodás, türelem, együttműködés). Egymásnak készítettek hálaleveleket, és a köszönet csigáit, amellyel megköszönték egymás iránti jóságukat, ezekből készítettük el a „Hálafánkat”. A tevékenységek közben beszélgettünk arról is hogyan kapcsolódik össze a hála és a boldogság és, hogy ki miért lehet hálás?
A hálás gondolkodás gátolja a negatív érzések megjelenését, segít felismerni és értékelni a jót, ezért nagyon fontos, hogy már az óvodában is gyakoroljuk e boldogságfokozó technikát.

2. óra

A Boldogságórákat, nagyon megszerették, ezért várják is már a gyermekek, ennek megfelelően több napon keresztül foglalkozunk a megadott témával. A heti célunk, hogy derűs, és élménygazdag feladatok segítségével az életkori sajátosságaiknak megfelelő szinten megalapozzuk, és gyakoroljuk az optimista szemlélet kialakulását. Az optimista esernyő a hét szimbólumává vált. Mindenki elkészíthette a saját esernyőjét komplex technikával( vágás, ragasztás, díszítés ), nagyon kreatív, színgazdag, vidám esernyők születtek. Bagdi Bella: Pozitív gyerek vagyok dalára táncoltunk esernyővel. Az esernyős célbadobás is nagyon tetszett a csoportnak. Hangulatfokozására eljátszottuk még a” Trópusi eső” játékot is. Az esernyőhasználat közben tudatosítottuk a gyermekekben, hogy az esernyő olyan, mint az optimizmus, megvéd a szomorú, aggódó gondolatoktól. Mindenki kiállta a bátorságpróbát a „Vigyázz a tócsára” játékban, utána elmondhatták, hogyan érezték magukat „tócsaként.” Jó volt hallani, hogy nem féltek, bíztak egymásban, hogy nem fog senki rájuk lépni. Bezzeg Andrea meséje: Tódi törpe varázsszemüvege, valamint a békás mese a kitartásról és az optimizmusról, nagyon tetszett a csoportnak. A mesék segítségével tudatosítottuk a gyermekekben, hogy mindenben észre kell venni a jót, a szépet. A süni és a süket béka viselkedésének megbeszélésével arra ösztönöztük őket, hogy bízzanak önmagukban, vegyék észre jó tulajdonságaikat, ezzel elősegítettük a pozitív én-képük kialakítását is.
A hét folyamán resztoratív körben többször beszélgettünk a jó,-és rossz tulajdonságokról, cselekedetekről. A beszélgetéseket úgy irányítottuk, hogy a mindennapjaikban találják meg a jót (pl.: játék öröme, munka öröme, hasznossága, jó cselekedetek.)