Köszöntjük a Kurca-parti Óvoda honlapján!

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” background_color=”#FFFFFF”][et_pb_row _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”http://kurcaovi.huwp-content/uploads/2020/11/bázis_szögletes_2020-2023.png” title_text=”bázis_szögletes_2020-2023″ url=”http://kurcaovi.huoktatasi-hivatal-bazisintezmenye-2020-2023/” align=”center” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” width=”33%”][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” text_text_color=”#a3c145″ text_font_size=”49px” text_orientation=”center”]

Bemutatkozás

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_4,3_4″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”1_4″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”http://www.kurcaovi.hu/uj/wp-content/uploads/2020/07/csurkazoltanne-1.jpg” title_text=”csurkazoltanne” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” custom_margin=”|69px||||”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”3_4″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” custom_margin=”|||-109px||”]

A szegvári Kurca-parti Óvoda Csongrád megyében, Szentes várostól délre, 8 km-re található. Falunk határa igen hosszú, nyugaton egészen a Tiszáig, délen Mindszent város határáig, keleten Derekegyházig terjed. Szegvár a „vizek falva”: területén folyik keresztül a Kurca és a Kórógy ér, és a község közepén levő Kórógy-tó, a település kellemes színfoltja.
Óvodánk 1950. július 10-től működik jelenlegi helyén. A  régi építésű polgári ház az évek folyamán több változáson esett keresztül.
Az intézményünk 2006. szeptember 1-től vette fel a Kurca-parti Óvoda  nevet.
 
Jelenleg a 131 férőhelyen 6 óvodai csoportban (homogén) 114 óvodáskorú gyermek és 3 különleges bánásmódot igénylő gyermek harmonikus személyiségfejlesztését biztosítjuk érzelmi biztonságot nyújtó, derűs,  szeretetteljes óvodai légkörben. A családok megváltozott életkörülményeiből adódóan óvodánkban a társadalom valamennyi rétegének gyermeke jelen van. Közöttük egyaránt található ingerszegény, csonka családból származó, nehezen nevelhető, hátrányos helyzetű, halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű, illetve kiváló képességű, jó családi háttérrel rendelkező, értelmiségi családból származó gyermek is.
A hátrányos szociokulturális környezetből érkező gyermekek viszonylagosan magas száma miatt pedagógusi és szülői támogatással jött létre az „Együtt Egészséggel a Szegvári Óvodások Jövőjéért” Alapítvány, melynek célja az óvodai nevelőmunka színvonalának fejlesztése, hatékonyabbá tétele, a hátrányos helyzetű családok segítése.
Az adott körülmények az óvoda részéről egy nagyon tudatos fejlesztést feltételeznek a hátránykompenzálásban és tehetséggondozásban.
 

Az óvoda személyi ellátottsága

 
Óvodánkban a szakmai munkát egy függetlenített óvodavezető irányítja 12 fő óvodapedagógussal, 2 fő pedagógiai asszisztenssel, 6 fő dajkával valamint 9 fő egyéb technikai dolgozóval együtt.
A mindennapjainkat az életre való nevelés határozza meg, melyet a Tevékenységközpontú Óvodai Pedagógiai Program szerint szervezünk. Mára lényegesen megváltozott az óvoda funkciója és átalakult az óvodahasználók köre, mindezek következményeként a kompetencia program csomagból magunkénak tekintjük a komplexitást, a rendszerszerű látásmódot, a tapasztalatba ágyazott képességfejlesztést, a feldolgozási módszerek sokféleségét. A túlméretezett műveltségi tartalmakkal szemben a használható ismereteket, és információkat helyezzük előtérbe. A gyermeki személyiség fejlődést kiemelten kezeljük.
Nevelőtestületünk évekkel ezelőtt felismerte, hogy változó világunkban a pedagógus személyisége megkívánja a komplex, rugalmas látásmódot, így az új dolgok iránti elfogadáshoz a bátor, kezdeményező, kipróbáló, új iránt fogékony személyiség megléte szükséges. Az óvodapedagógus kollégák attitűdje modellt, mintát jelent a gyermekeink számára. Megértő, türelmes, érzelmileg elfogadó partneri szerepet töltünk be az együttnevelésben.
 
  • Követelményünk és elvárásunk, hogy előítéletektől mentesen közeledjünk a különböző kultúrájú családokhoz.
  • Figyelembe vesszük a gyermeki esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód biztosításának követelményét.
  • A sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztéséhez speciálisan képzett szakemberek közreműködését vesszük igénybe.
  • A dajkát, a pedagógiai asszisztenst a pedagógiai munka közvetlen segítőjének tekintjük, egyike a gyermeket nevelő felnőtteknek, aki éppúgy, mint az óvodapedagógus magatartásával, teljes lényével, beszédstílusával, öltözködésével hatást gyakorol a kisgyermekre.
  • Az együttműködés, a munkamegosztás tudatos folyamat, melynek tervét, a csoportnaplóban jelenítjük meg .
  • A nem pedagógus alkalmazottak összehangolt munkája elengedhetetlen a feladataink megvalósításához (óvodatitkár, konyhai kisegítők, udvaros).
 
Szakmai munkánk sikerének alapja, hogy olyan óvodában neveljük gyermekeinket, ahol a gyermekek, a szülők és a munkatársak egyaránt felszabadultan, biztonságban érzik magukat.
Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeink sikerorientáltak legyenek, környezetükben jól eligazodjanak, problémájukra saját megoldást találjanak, jó kapcsolatteremtő képességgel rendelkezzenek.
Fő cél, hogy minden gyerekből kibontakoztassuk a testi, szellemi, biológiai és erkölcsi képességeik , tulajdonságaik maximumát. Ebben a hosszú folyamatban hangsúlyos helyet foglal el a szabad játék, amely személyiségük teljes kibontakoztatásához vezethet, hiszen a játék a fejlődés és a fejlesztés legjobb eszköze óvodáskorban.
 
Iskoláskor kezdetére munkánk eredményeként a gyermekek választékosan használják anyanyelvüket, gondolataikat világosan fejezik ki, nyílt, barátságos, érdeklődő, és érzelem teli iskolásokká válnak.
Minden gyermek érték számunkra, és ahhoz, hogy a bennük lévő értékek, lehetőségek megvalósuljanak a mi szakértelmünkre van szükségük. Amellett, hogy biztosítjuk gyermekeink számára az önfeledt, boldog gyermekkort, gondolnunk kell jövőjükre is, arra, hogy sikeres felnőtté úgy vállnak, ha képességeik, tudásuk alkalmazhatóvá válik, mellyel gazdagíthatják majd szűkebb és tágabb környezetüket.
A gyermek nevelése elsősorban a család joga és kötelessége. Intézményünk a család nevelőpartnereként egészíti ki a családi nevelést. A szülő és az óvoda kapcsolata kölcsönösen elismert szabályokon nyugvó, a gyermek érdekében történik.
Tudjuk, hogy fejlődő oktatási rendszerünkben szükség van  lelkesedő óvodapedagógusokra, akik kellően motiváltak, szeretik a hivatásukat, éppen ezért nagy megtiszteltetés számunkra, hogy községünkben megbecsült pedagógusokként dolgozhat nevelőtestületünk valamennyi tagja. 
Csurka Zoltánné
Óvodavezető

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”http://www.kurcaovi.hu/uj/wp-content/uploads/2020/07/og.jpg” title_text=”og” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” text_text_color=”#a3c145″ text_font_size=”49px” text_orientation=”center”]

Csoportjaink

[/et_pb_text][et_pb_blog fullwidth=”off” include_categories=”2″ show_author=”off” show_date=”off” show_categories=”off” show_pagination=”off” masonry_tile_background_color=”#FFFFFF” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” header_font_size=”37px” background_color=”#FFFFFF”][/et_pb_blog][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_fullwidth_post_slider include_categories=”6″ show_pagination=”off” more_text=”Elolvasom” show_meta=”off” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][/et_pb_fullwidth_post_slider][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ fullwidth=”on” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_blog fullwidth=”off” posts_number=”12″ include_categories=”6″ excerpt_length=”200″ show_author=”off” show_date=”off” show_categories=”off” show_pagination=”off” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” header_text_color=”#0C71C3″ header_font_size=”38px”][/et_pb_blog][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”http://www.kurcaovi.hu/uj/wp-content/uploads/2020/07/boldogovoda-1-286×300.png” title_text=”boldogovoda” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”]

Boldogságórák a 2020/2021. tanévben

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_blog fullwidth=”off” posts_number=”12″ include_categories=”8″ excerpt_length=”200″ show_author=”off” show_date=”off” show_categories=”off” show_pagination=”off” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” header_text_color=”#0C71C3″ header_font_size=”38px”][/et_pb_blog][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”http://www.kurcaovi.hu/uj/wp-content/uploads/2020/07/boldogovoda-1-286×300.png” title_text=”boldogovoda” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”]

Boldogságórák a 2019/2020. tanévben

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_blog fullwidth=”off” posts_number=”12″ include_categories=”5″ excerpt_length=”200″ show_author=”off” show_date=”off” show_categories=”off” show_pagination=”off” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” header_text_color=”#0C71C3″ header_font_size=”38px”][/et_pb_blog][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_row column_structure=”1_2,1_2″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”http://www.kurcaovi.hu/uj/wp-content/uploads/2020/07/boldogovoda-1-286×300.png” title_text=”boldogovoda” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_2″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”]

Boldogságórák a 2018/2019. tanévben

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_blog fullwidth=”off” posts_number=”12″ include_categories=”4″ excerpt_length=”200″ show_author=”off” show_date=”off” show_categories=”off” show_pagination=”off” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” header_text_color=”#0C71C3″ header_font_size=”38px”][/et_pb_blog][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section][et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”][et_pb_image src=”http://kurcaovi.huwp-content/uploads/2020/07/2019.05.19.-001-Szegvári-épületek-Fotó:PURGEL-ZOLTÁN©-D3K_6147q.jpg” title_text=”2019.05.19. 001 Szegvári épületek – Fotó:PURGEL ZOLTÁN©” _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″][/et_pb_image][et_pb_text _builder_version=”4.5.1″ _module_preset=”default”]

Kurca-parti Óvoda
6635 Szegvár, Hunyadi J. u. 25.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]